Jan 27, 2018

Movie Animation Theme Park Ipoh


Movie Animation Theme Park atau dikenali sebagai MAPS, yang baru dibuka pada tahun lepas, June 2017 di Ipoh Perak.  Disebabkan saya ada Perak Pass khas untuk orang perak , bayar sekali sahaja masuk lah banyak kali pun untuk tempoh setahun. Pass ini kami sekeluarga register sebelum MAPS dibuka lagi. Saya berkesempatan masuk tahun lepas sebanyak 2 kali. Harap tahun ini masuk banyak kali sebelum tarikh luput. 

Jan 26, 2018

Review Hotel Tabung Haji Kuala Terengganu

Kenapa saya memilih Hotel Tabung Haji Kuala Terengganu , ceritanya hotel ini berdekatan dengan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) jadi adik saya berjaya sambung ijazah di UMT pada November lepas. Kami book di Agoda.com untuk 2 malam. Hotel TH berdekatan dengan Airport di sebabkan itu menjadi tumpuan untuk para jemaah haji dan umrah untuk menginap.

Jan 21, 2018

Senarai Laman web pencari kerja di Malaysia

Image result for looking for a job

Salam, Saya kongsi laman web pencari kerja disebabkan ramai yang menganggur, dan tidak tahu laman web mana yang perlu dimohon. Jom sama-sama kita cari kerja. Yang penting usaha okay.Jangan putus asa.
  1. SPA Malaysia
  2. Jobstreet
  3. Jobsmalaysia
  4. jobsdb.com
  5. mystarjob.com
  6. skootjobs.com
  7. jobi.co
  8. intern.my
  9. malaysia.recruit.net
  10. maukerja.my
  11. my.neuvoo.com
  12. tribehired.com
  13. wowintro.me
  14. jenjobs

Semoga berjaya rakan-rakan yang mencari kerja

Image result for looking for a job

Jan 16, 2018

Bercuti ke Shenzhen dan Guangzhou China



Assalamualaikum semua. Belajarlah ilmu sampai ke negeri China begitu kata pepatah Arab. Alhamdulilah, walaupun tak study dekat negara China kira travel tu kira belajar lah jugak kan. Saya berpeluang bercuti ke negara China di Shenzhen dan Guangzhou selama 4 hari 3 malam pada 17 Oktober sehingga 20 Oktober 2017. Saya akan kongsi itinerary , pengangkutan , hotel , budget dan tempat yang saya melawat selama saya berada di sana. Ini adalah kali pertama saya travel berdua bersama rakan tanpa travel agent atau tour guide.

Persediaan sebelum melancong haruslah research dahulu di google atau blog berkaitan dengan Shenzhen dan Guangzhou seperti subway map, tempat untuk melawat dan shopping. Paling penting setelah membeli ticket flight, jangan lupa untuk book hotel 2 bulan sebelum berlepas. Kami book di hotel bajet sahaja yang penting selesa, murah dan berdekatan dengan subway.  Boleh book di booking.com atau Agoda. Selepas itu persediaan sebelum bertolak adalah membuat VISA.

Jan 14, 2018

Segmen Blogger - Jom Google Plus

Segmen Blogger - Jom Google Plus

Salam, Jom sertai Segmen Blogger - Jom Google Plus dari Blogger HasrulHassan.com .
Kenapa kena sertai segmen ini, ia dapat membantu menaikkan trafik blog anda dan lebih dikenali. Yang mana tidak tahu blog saya akan berkongsi cerita mengenai travel saya secara bagpackers atau group. Selain itu saya juga berkongsi tips dan petua. 

Siapa yang belum menyertai moh kita sama-sama naikkan trafik blog dengan menyertai segmen ini. Tarikh tutup segmen ini pada 15 Januari 2018 , jam 2 petang .

Jan 13, 2018

Resepi Sambal Ikan Bilis sangat mudah dan simple

Related image



Bahan-Bahan

Cili Kering
2 Biji Bawang Besar
3 ulas bawang putih (untuk bau wangi masakan)
Belacan sikit
Ikan Bilis
Garam (Secukup)
1 Asam Gelugor
Minyak Masak

Cara Masakan
  1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing .
  2. Selepas garing, keluarkan dan letak di atas pinggan terlebih dahulu.
  3. Kisarkan Cili kering terlebih dahulu, selepas itu masukkan bawang besar serta kisarkan, masukkan sedikit belacan sahaja.
  4. Panaskan minyak semula, masukkan bahan kisar . Tumis dan masukkan 3 ulas bawang putih (ditumbuk sikit sahaja) sehingga naik bau dan pecah minyak.
  5. Masukkan ikan bilis yang telah di goreng, kacau rata
  6. Setelah itu, masukkan 1 asam gelugor.
  7. Kacau-kacau dan garam secukup rasa. Siap. 
  8. NAK LAGI SEDAP TAMBAH PETAI DAN UDANG.SELAMAT MENCUBA

p/s: resepi mak saya yang sangat simple


credit photo : malayadaily

Jan 11, 2018

Drama Trending No 1 KEKASIH PAKSA RELA

Related image

Drama TV3 di slot Akasia bertajuk Kekasih Paksa Rela dibintangi pelakon hebat Remy Ishak dan Intan Najuwa sebagai teraju utama.  Jalan cerita yang menarik dan pelakon-pelakon yang bagus dalam memainkan watak masing-masing. Jumlah episod untuk drama ini sebanyak 28 episod terbitan Creative Skill Solution Sdn Bhd. 

Review 

Saya boleh terjebak dengan drama ini dari Episod pertama sehingga ke hari ini. Watak Hanan dan Pakcik yang sweet dan romantik. Hari-hari tak sabar nak tengok drama ini. Jadi atiah bagi kredit untuk pelakon sebab atiah jarang tengok drama tv3 kalau pelakon dan cerita tak menarik tapi kali ini boleh layan.


Petua Mata Masuk Cili


Image result for tumbuk sambal

Salam, Atiah nak berikan tips atau petua kalau mata termasuk cili, almaklumlah tengah tumbuk cabai tu nak buat sambal , mesti pernah terpericik masuk matakan. Pedih dia tak tahu lah nak kabor.

Untuk mengatasi masalah ini, cepat-cepat jiruskan ibu jari kaki anda sebelah bertentangan dengan mata anda. Jika mata kiri yang terkena, jiruslah kaki kanan dengan air dan begitulah sebaliknya.

Selepas itu bolehlah basuh mata anda dengan air sejuk. InsyaAllah pedih mata anda akan berkurangan. Jadi lepas ni hati-hati tumbuk cili tu pastikan pakai Helmet. Hehehehehe


Sumber : Panduan Petua untuk keluarga

GIVEAWAY BY PRINCESS FAZZ

 http://princessdreamerdairy.blogspot.my/2017/12/giveaway-giveaway-by-princess-fazz-my.html


Giveaway by Princess Fazz berlangsung sehingga 31 Januari 2018. Jom join ramai2. hadiah menarik. Boleh click banner untuk join.

Jan 7, 2018

Pakej Percutian ke Jogjakarta Indonesia



Salam, harini saya nak mengajak  rakan blogger dan semua untuk join open trip rakan saya di Jogjakarta Indonesia, khas untuk peminat peminat outdoor. Aktiviti tersangat lah best. Sesiapa berminat boleh hubungi anith aswany (no telefon tertera di gambar) atau dm saya di Instagram http://instagram.com/misscheare . InsyaAllah saya juga akan turut serta bersama.

DATE TRAVEL 5 - 8 APRIL 2018 / 6 - 9 JULY 2018

RM1600 
ALL IN
-Entrance fees
-Transportation
-Hotel/Guesthouse
-Insurance
-Tshirp trip
-Flight Ticket
-Meals

*Not including shopping money

Place Travel:-

Candi Ijo
Tebing Breksi
Malioboro
Hutan Pinus
Kali Suci / Goa Pindul Cave Tubing
Jurang Tembelan
Bukit Mojo
Rumah Hobbit
Bukit Bintang
Alun-alun kidul
Merapi Jeep Tour
Pantai Timang - Gondola
Sunset at Krakal Beach





Image result for candi ijo

Related image

Image result for Jurang Tembelan


credit photo : anith aswany , google.com