Jan 16, 2018

Bercuti ke Shenzhen dan Guangzhou China



Assalamualaikum semua. Belajarlah ilmu sampai ke negeri China begitu kata pepatah Arab. Alhamdulilah, walaupun tak study dekat negara China kira travel tu kira belajar lah jugak kan. Saya berpeluang bercuti ke negara China di Shenzhen dan Guangzhou selama 4 hari 3 malam pada 17 Oktober sehingga 20 Oktober 2017. Saya akan kongsi itinerary , pengangkutan , hotel , budget dan tempat yang saya melawat selama saya berada di sana. Ini adalah kali pertama saya travel berdua bersama rakan tanpa travel agent atau tour guide.

Persediaan sebelum melancong haruslah research dahulu di google atau blog berkaitan dengan Shenzhen dan Guangzhou seperti subway map, tempat untuk melawat dan shopping. Paling penting setelah membeli ticket flight, jangan lupa untuk book hotel 2 bulan sebelum berlepas. Kami book di hotel bajet sahaja yang penting selesa, murah dan berdekatan dengan subway.  Boleh book di booking.com atau Agoda. Selepas itu persediaan sebelum bertolak adalah membuat VISA.


Proses membuat Visa ke China

Waze : Hampshire Place Ampang
Hari buka : Isnin sehingga Jumaat
Masa : 9am - 3pm
Tempoh Proses : 4 Hari
Masa Ambil Visa : 9am  - 4pm
Harga : RM120 single entry (boleh masuk sekali dalam tempoh 3 bulan)

Bawa Bersama
  • Borang Visa 
  • Passport (Original)
  • Booking Hotel (Print Salinan)
  • Confirmation Flight Ticket (Print Salinan)
  • Salinan Muka depan Passport
  • Gambar 2 Keping (Background Putih)
Dah siap Visa bolehlah buat persediaan ke sana. List barang penting:-

Passport, ,Money (Siap2 tukar duit Yuan), Smartphone/Camera, Travel Adaptor, Powerbank, USB, Medicine, Tripod, Wet Tissue, Botol Air, Sandal, Sunglases, Tisu Muka, Toiletries


INSTALL VPN ON SMARTPHONE

Sehari sebelum bertolak ke China jangan lupa Install VPN di smartphone disebabkan di China semua aplikasi google di block seperti Whatsapp, Facebook, Instagram, Gmail dan lain-lain. Jadi install vpn banyak-banyak di Appstore bagi pengguna Apple dan Google store bagi pengguna Android sebab tak semua vpn boleh digunakan. Alhamdulilah kami di sana dapat menggunakan wifi di sana dengan connect VPN. Kalau takde internet mati kutu lah kat sana.

INSTALL WECHAT ON SMARTPHONE

Siapa yang tidak tahu di China menggunakan aplikasi Wechat sepenuhnya , bukan sahaja berkomunikasi tetapi membuat pembayaran. Masyarakat di sana mereka tidak menggunakan cash untuk membuat pembayaran ketika membeli, mereka menggunakan aplikasi wechat untuk scan bar bagi membuat payment. Menarik kan tak payah nak bawak cash banyak-banyak hanya menggunakan hanphone sahaja. Tetapi mereka masih menerima Cash terutama bagi pelancong asing.

Ceritanya, kami berdua terlupa nak install Wechat dekat China jadi nak guna mesin kerusi urut pun kena scan guna wechat apps ,takde masukkan duit macam kat negara kita termasuk mesin beli air tu.

INSTALL SUBWAY MAP ON SMARTPHONE

Apps Guangzhou Metro / Shenzhen Metro

Kalau yang jenis bagpacker, install subway map adalah sangat penting kerana inilah transport utama ada di sana. Kalau tidak ada akan sesat. Inilah penyelamat anda di China. Hahahahaha. Sebab kami pernah sesat naik bas ke arah tempat lain jadi kalau tersesat subway adalah penyelesaiannya. Kalau anda sesat cari subway terdekat dan cari next place yang ada nak pergi.


Penginapan / Accommandation


Gallery image of this property

Gallery image of this property

credit photo : Booking.com Dengba International Inn Guangzhou



  • Bagi tempat tinggal kami memilih hotel budget di Dengba International Inn Hotel Guaznghou di area Yide Lu. Harga untuk 2 malam/night dalam RM250. Bilik dua katil twin bed, boleh untuk 4 orang sebab katil besar. Sangat cantik dan selesa memang recommended cuma dari station ke hotel jalan kaki dalam 600meter. Depan Hotel terdapat restoran Halal food. Area Yide lu ni tak perlu risau nak cari makan memang banyak Restoran Halal Food. Dekat dengan Huaisheng Mosque and Shangxiajiu Pedestrian Street. Free WiFi is available. Boleh book di booking.com .


Image result for color inn hotel shenzhen

Credit photo : Agoda Color Inn Hotel
  • Recommended Color Inn Hotel di Dongmen Pedestrian Street di Shenzhen China. Kami satu malam di Shenzhen, bilik super cute untuk dua orang. Ini bilik jenis economy no window, 1 double bed. Harga 1 malam/night RM120. Free wifi, ada bilik laundry and iron. Boleh book di Agoda.com . Restoran halal di dongmen hanya ada satu dekat dengan kawasan tempat parking kereta, hujung sekali (senang area KFC)

Itinerary

Saya share itinerary sepanjang trip saya. Kalau ada yang nak copy silakan. Bagi memudahkan perjalanan anda di luar sana. Itinerary ini di buat oleh rakan saya Aireen sebab Pejabat Visa juga mahu lihat itinerary untuk memastikan perjalanan kami berjalan dengan lancar.



Day 1 (16/10/2017)
8.00pm : Meetup and check in
10.15pm : KUL - SZX


Day 2 (17/10/2017)
2.15am - 6.30am : SZX Airport (Rest and sleep)
6.30am : Metro Airport - Luohu (17 station) (8 yuan)
8.00am : Shenzhen - Guangzhou, High Speed Train 1st Class (99.5 yuan)
1.00pm : Metro Guangzhou - Yide Lu,
Buy Yang cheng tong card (80 yuan)
1.30pm : Check in Hotel (Dengba International Inn),
From Yide Lu station take exit b & walk to the hotel
1.30pm - 4.00pm : Rest in room
4.00pm - 6.00pm : Huaisheng Mosque
6.00pm - 8.00 pm : Canton Tower,Metro (Ximenkou - Canton Tower)
8.00pm : Beijing Lu,Metro (Canton tower - Beijing Lu)
10.00pm: Back to Hotel (Metro Beijing Lu - Yide Lu)


Day 3 (18/102017)
8.00am : Breakfast
9.00am - 11.00am : Baiyun Mountain (Metro Yide Lu - Huanghuagang),
Take bus 285 to Yuntai Garden (Yuntai Huayuan) (2 yuan),
Take Cable car return (45 yuan)
11.00am : Shamian Island (Take bus ti Huanghuagang back) 2 yuan,
Metro (Huanghuagang - Huangsha),
Exit F and walk through the bridge
2.00pm - 3pm : Rest in Hotel (Metro Huangsha - Yide Lu)
3.00pm - 5.00pm : Shangxiajiu Pedestrian Street
5.00pm - 7.00pm : Onelink International Market (Metro Yide Lu - Haizu Square)
Exit B1
7.00pm - 8.00pm : Pearl River (Haizu square Exit A)
8.00pm - 10pm : Beijing Lu (Metro Haizu square - Beijing Lu)
10.00pm : Back to hotel (Metro Beijing Lu - Yide Lu)


Day 4 (19/10/2017)
8.00am - 10am : Round hotel area
10.00am : Check out
10.00am - 11.00am : To Guangzhou Railway (Metro Yide Lu - Guangzhou Railway)
12.00pm - 2.00pm : Guangzhou,- Shenzhen (High speed train, 1st class) 99.5 yuan
2.00pm : Check In Color Inn Hotel (Metro Luohu - Laojie) 2 yuan
3.00pm - 4.00pm Rest In hotel
4.00pm - 7.00pm : Huagiangbei (Metro Laojie - Huaqiang Road) 2 yuan,
Electonic Shopping
7.00pm - 10.00pm : Dogmen Pedestrian Street (Metro Huaqiang Road - Laojie) 2 yuan


Day 5 (20/10/2017)
8.00am : Breakfast
9.00am - 12.00pm : Electronic Shopping
12.00pm : Check out
1.00pm - 2.00pm : Lunch at Dogmen Pedestrian Street
3.00pm - 9.00pm : Window Of the World (180 yuan)
10.30pm : To airport / sleep at the airport

Day 6 (21/10/2017)
1.00am : Check In
3.20am - 7.15am : SZX - KLIA 2


My Budget

Flight Ticket : RM340 Include Luggage 10kg  (KLIA2 - SZX)
Accomandation : RM185 (3 night) (300 yuan)
Meals (breakfast,lunch, dinner)  : RM92 (150 yuan)
Transportation High speed train (1st class) : RM122 return (199 yuan)
Transporatation metro/bus (Metro shenzhen & Guangzhou )  : RM59 (96 yuan)
Cable Car Baiyun Mountain : RM28 (45 yuan)
Window of the World : RM111 (180 yuan) 
Total : RM937


Akhir kata, itu sahaja yang boleh saya kongsi trip saya di Shezhen dan Guangzhou. Apa yang saya boleh review tentang shenzhen and guangzhou sangat cool and superb best terutama shopping lah. Siapa shoppingholic shenzhen and guanghou adalah tempatnya, korang akan tercenggang bila tengok harga. Lagi satu tips shopping di sana tawar separuh dari harga yang dia bagi.

Bab makanan di China,Mee diorang antara paling sedap  pernah makan sebab mee diorang buat sendiri , panas-panas. Teringat makanan dekat sana memang sedap. Di restoran sana,  mereka tidak menjual air minuman, hanya makanan sahaja, jadi siap2 bawak botol air ke mana sahaja anda berada.

Boleh view my journey in Youtube.




7 comments:

  1. I miss travelling so muchhhhhh. oh i followed u here #483. hiiii
    do come visit n follow me too yaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you, dah follow back

      Delete
    2. Singgah baca balik entry ni. Tgh planning tp xtau nak pegi mana

      Delete
  2. seronoknyaaa tengok <3
    follow sini #485

    ReplyDelete
  3. Perkongsian yang sangat menarik.. Kalau guna weechat lebih mudah.. Tak payah nak bawa cash banyak-banyak.. Lagi selamatlah kan..

    ReplyDelete
  4. wah. untung nyer dpt ke china.
    aida lom lagi dpt ke china.
    indon pon lom jejak lagi, atiah :) ha ha ha
    this year baru start nak ngorak langkah holiday oversea.
    will start with yg dedekat la...
    jiran tetangga malaysia.
    anak2 pon da besar. mudah nak berjalan...

    ReplyDelete