Jul 11, 2018

Selamat 13 mangsa terperangkap di Gua Tham Luang Thailand

Alhamdulilah, berita yang menjadi sejarah dan tular di seluruh dunia berkenaan mangsa, 12 remaja dan 1 jurulatih dari pasukan bola sepak yang terperangkap di Gua Tham Luang di Chiang Rai, Thailand. Semenjak kes ini berlaku, saya hari-hari check di twitter untuk mengetahui mereka selamat atau tidak. Kejadian ini berlaku di sebabkan hujan yang berterusan menyebabkan mereke tidak dapat keluar kerana air sudah naik. Paling risau ketika team rescue belum lagi menjumpai 13 orang mangsa. Semua rakyat Thailand serta bantuan dari luar mengharap  mereka masih selamat. Mengambil masa untuk mengetahui kedudukan mereka kerana laluan berbahaya dipenuhi dengan air dan berlumpur.


Terbukti, pada 3 Julai 2018  diving berpengalaman dari British menemui mereka setelah 10 hari hilang. Setelah mengetahui mereka selamat,  satu perkara yang  sukar untuk mengeluarkan mangsa kerana laluan yang berbahaya dan mangsa tidak pandai berenang . Pelbagai pihak menghulurkan bantuan sehingga mereka berjaya dikeluarkan dengan selamat. Tetapi salah seorang Navy Seals dari Thailand "Saman Gunan' di dapati meninggal kerana kekurangan oksigen ketika proses menyelamatkan mangsa.

 Big thanks to all the rescue, divers, Thai Navy, Volunteer serta semua yang terlibat.Credit Photo : Twitter, Channel News Asia, #thaicaveresuce

2 comments:

  1. Umur mereka masih panjang.. syabas pada pihak yang bertungkus lumus menyelamatkan..

    ReplyDelete
  2. syabas kepada team penyelamat.

    ReplyDelete