Oct 27, 2017

Petua Mengurangkan bengkak payu dara bagi Ibu Menyusu

Image result for IBU YANG MENYUSUKAN ANAK

Photo Credit : Google.com


Assalamualaikum, kembali petua kita pada hari ini. Petua ini daripada ibu saya untuk kongsi pada ibu-ibu cara untuk mengurangkan bengkak payu dara apabila anak menyusu. Caranya adalah menggunakan Kobis. Sebelum menggunakan kobis ibu hendaklah perahkan susu terlebih dahulu . Selepas itu, basuh bersih  kelopak kobis tersebut dan sarungkan kobis ke payu dara yang bengkak. Biarkan kobis sehingga layu. Jika dah layu gantikan kobis yang baru sehingga panas badan berkurang dan badan lebih selesa. Selamat Mencuba


Related image
Photo Credit : Google.com

Oct 23, 2017

SERTAILAH MYCABARAN SHAYLANISTA, HADIAH DAN PRODUK BERJUMLAH RM100K

http://my.fiveminutesofyourlife.net/p/eqgcy

Photo Credit : SAFI

Jom sertai, My cabaran Shaylanista dengan hanya post gambar dan video anda dan gunakan hashtag #MyCabaranShaylanista #expeRIAnce untuk berpeluang mencabar diri di Taman Tema Terhebat Dunia melalui Projek Theme Park Astro Ria.

Promosi My Cabaran Shaylanista akan berlangsung dari 16 September sehingga 30 November 2017.

Terbuka kepada semua rakyat Malaysia manakala Peraduan Peringkat B terbuka kepada semua wanita bertudung yang berumur 18 tahun ke atas.

Pemenang akan menerima:-

a. Peringkat A – Hadiah dengan Pembelian:

i. Hadiah #1: Produk SAFI setiap satu.
ii. Hadiah #2 x 1,000: Wang tunai RM50.00 setiap satu.
b. Peringkat B – Peraduan:
i. Hadiah Utama x 3: Peluang mencabar diri di Taman Tema Terhebat Dunia melalui Projek Theme Park Astro Ria bersama selebriti popular.
Untuk menyertai dan mengetahui lebih lanjut terma dan syarat peraduan boleh klik LINK INI



Sumber : SAFI FACEBOOK

Oct 15, 2017

Maaf Seminggu saya Tiada

Image result for Vacay

Salam, esok bermula perjalanan saya ke Negara Tembok Besar selama 4 hari setengah. Pertama kali akan menjejak ke Shenzhen dan Guangzhou. Kalini perjalanan saya hanya berdua, pertama kali tanpa tour guide dan driver.  Saya akan share perjalanan saya di Instagram. Boleh follow ig :  misscheare jika yang nak tahu lebih info bagaimana saya survive di sana, saya dah unprivate Instagram.

Doakan perjalanan pergi dan balik saya dan rakan selamat hendaknya. InsyaAllah saya akan share all the budget di blog nanti. See you soon semua.

Oct 14, 2017

MENGHANCURKAN BIJI CILI

Image result for biji cili

Cili Kering atau saya panggil Cabai Kering (loghat Perak) adalah bahan masakan yang sangat penting untuk masakan orang Malaysia. Orang Malaysia terutama orang melayu suka akan rasa pedas dalam masakan seharian. Kalau tak pedas rasa tak lengkaplah.

Ada cara mudah untuk menghancurkan biji cili, selalu kita kisar kadang-kadang bijinya tidak hancur. Cara paling mudah untuk mengancurkan biji cili ialah masukkan sesudu minyak masak semasa mengisar cili tersebut. Dengan petua ini akan dapati biji cili tidak akan kelihatan lagi. Moh cuba



Oct 12, 2017

Challenges of an IT AUDITOR

Image result for IT AUDITOR

IT Auditor faced many challenges when they performing their audit assignments and their daily jobs. Among the challenges they faced when auditing is:

Depend too much on the clients 

Sometimes clients do not know which information that they need to provide to the IT Auditor and that make IT Auditor had to push the clients to get the necessary document they need.

Management does not understand jargon

Information Technology has much jargon that only IT Auditor understands. That is why, management might not understand jargon when IT Auditor explaining their audit results.

Rules changes

Rules by which organizations, agencies, industries and entire business conform to are changes as time had changed. Suddenly new rules come out working on daily jobs and usually IT department is the only department that needs to bear the brunt of the storm of the new rules.

Managing Multiple Compliance Audits

IT Auditor sometimes needs to manage many compliance standards. Managing HIPAA compliant is already difficult enough but many IT departments are responsible for managing the demands from HIPAA, FISMA, SOX and collection of other audit standards all at once.

KOBIS MELEMBUTKAN MUKA

Image result for KOBIS

Betulkah kobis boleh melembutkan muka? 
Jawapannya adalah YA, jika muka ada kering dan kasar petuanya cubalah ambil beberapa kelopak kobis, tumbuk dan cuba dapatkan airnya. Campurkan dengan sedikit madu lebah.

Sapukan campuran itu pada kulit muka anda. Lakukan seminggu sekali , anda akan dapati muka akan kembali lembut dan cantik. Barulah berseri-seri nak keluar rumah kan. Ini cara tradisional orang dulu-dulu selalunya mujarab jadi apa kata kita cuba kan.

Pencarian Top Bloglist Haslina :Nov & Dec 2017

 http://puankuci.blogspot.my/2017/10/pencarian-top-bloglist-haslina-nov-dec.html?m=1
Klik banner

Jom join Pencarian Top Bloglist  November dan December 2017 anjuran Puan Kuci. Tarikh segmen berlangsung dari 11 Oktober sehingga 31 Oktober 2017.

Oct 9, 2017

TIPS MENYIMPAN GULA





Entry sebelum ini iaitu cara mengusir semut paling mudah LINK INI . Saya akan kongsi pertanyaan dari hasrulhassan.com berkenaan cara menyimpan gula dari dimasuki semut .

Gula jika tidak disimpan dengan baik pasti mudah dihurungi semut dan kemungkinan berair jika tidak disimpan pada tempat yang sesuai.

Oct 8, 2017

Cara mengusir semut paling mudah

Image result for semut di meja makan
Photo Credit : Google.com


Semut antara makhluk yang banyak di jumpai di rumah dan luar rumah. Mesti ramai yang geram dengan semut bila tengok berkerumun semut dekat meja makan, apalagi terus racun kan. Tetapi sebenarnya ada cara mudah untuk menghalau semut tanpa menggunakan racun atau membunuhnya. 

Kenapa kita tidak boleh membunuh semut dalam Islam


Oct 7, 2017

Segmen Bloglist Akhir Tahun 2017 HASRULHASSAN.COM


Biar Tahu Dengan Ilmu - HASRULHASSAN.COM

Harini saya join Segmen Bloglist Akhir tahun 2017 dari Hasrulhassan.com .

Blog saya di beri nama chea94.blogspot.com kerana nama samaran saya di sekolah adalah cheah dan lahir pada tahun 1994 maka tercetusnya chea94. Masa itu saya join blog ketika  Tingkatan 3 pada tahun 2009. Ketika itu masih budak-budak lagi, sekarang rasa nak tukar nama blog pulak sebab kenapalah bubuh nama blog cenggitu. Tapi teruskan jer lah kan.

Tujuan menjadi seorang blog ketika itu , paham-paham lah umur pun 15 tahun, waktu tu nak have fun jer dan ikut trend. Waktu tu tengok blog paling popular Hanis Zalikha, Fatin Liyana, Cik Epal dan ramai lagi. Jadi rasa nak jadi macam diorang jugak. Blog saya pernah menyepi selama 4 tahun semenjak masuk belajar dekat Uniten, sebab menyepi saya memang jenis akan fokus satu perkara jadi bila belajar minat tu dah kurang dan penat sebab banyak benda kena buat bila menjadi seorang pelajar.

Saya aktif balik menjadi seorang blogger setelah menjadi seorang penggangur , ya sebab dah tiada komitmen dan bebas. Boleh lah tumpu 100 peratus dan menghilang bosan saya di rumah. Selepas aktif , banyak yang saya pelajari dalam dunia blogger dan penulisan yang sebelum ini saya tidak tahu. Ini akan memberi saya lebih pasion untuk kekal dalam dunia blog. Cerita di blog saya lebih kepada lifestyle seperti travel, tips dan petua.

Harapan mestilah amat berharap dapat masuk dalam list Hasrulhassan.com dan support blogger Malaysia. Selain itu dapat mengenali blogger yang lain .


Oct 6, 2017

Pakaian Terkena Minyak




Related image

Photo Credit : Google.com

Pernahkan pakaian anda terkena minyak masak? Bab ini memang kalau kena ajer minyak masak dekat baju terutama baju warna putih atau terang mesti rasa geram sangat sebab cuai. Tapi biasalah kita orang perempuan kan kalau setakat minyak kena dekat baju apalah sangat . Macam-macam tragedi dah berlaku dekat dapur kan. Paling tak best dapat parut minyak panas!

Tapi kita nak cerita macam mana nak hilangkan pakaian terkena minyak dengan cara paling mudah ialah dengan menyapu sebarang bedak powder, digosok-gosok dan biarkan sebentar ya. Kemudian basuh lah pakaian yang kena minyak itu seperti biasa.

Insya Allah kalau dah kering, tompokan minyak akan hilang. Selamat mencuba!


Oct 5, 2017

Fame Cosmetic Lip Promotion!

Assalamualaikum semua,

Harini saya nak share satu produk kosmetik yang sedang hangat di Malaysia iaitu Fame Cosmetics. Produk paling laris dan popular daripada Fame adalah Matte Lip Cream. Ia bukan sahaja jual lipstick malah ada pelbagai jenis barang makeup dijual seperti Blusher, Mascara, BB cushion, Eyeliner dan etc.

Alhamdulilah semenjak saya menjadi agent di area Perak. Ramai yang beli dan repeat order. Semua memberi good feedback kepada saya. Jadi anda bila lagi nak cuba. Produk yang berkualiti dan harga mampu milik. Bukan itu sahaja ia mudah dicuci dan mesra solat. Pelbagai warna Lip di jual dengan harga RM29 sahaja

Kandungan Matte Lip Cream:-

Jojoba Oil : Menjadikan bibir lembut dan menghilangkan kulit mati di bibir
Olive oil : Merupakan pelembap yang berkhasiat untuk bibir
Sunflower Oil : Tinggi kandungan Vitamin E untuk mengekalkan kelembapan bibir.
Coconut Oil : Menjadikan sapuan lip cream mudah dan sekata
Collagen : Supaya  bibir tampil penuh dan mungil




Oct 2, 2017

Giveaway Suka Hati Lah by E'in

 http://thatsomine.blogspot.my/2017/10/giveaway-suka-hati-lah-by-ein.html
click banner

Jom semua rakan-rakan blog menyertai Giveaway suka hati lah by E'in. Hadiah berupa sebotol De'xandra perfume. Mana tahu anda yang bertuah. Syarat-syaratnya pun mudah. Tarikh tutup 23 Oktober 2017.

tag ;





Oct 1, 2017

Pemenang Segmen Blogwalking Bersama Atiah


Assalamualaikum semua.
Seramai 26 blogger yang menyertai segmen Blogwalking Bersama Atiah. Saya mengucapkan ribuan terima kasih yang menyertai Segmen ini. Saya telah blogwalking dan follow back yang join segmen ini. InsyaAllah akan datang saya akan buat Giveway dan pasti hadiah juga menarik nanti. Tunggu okay. Pemenang dipilih melalui https://www.random.org/ .

Senarai Peserta boleh click sini

3 Pemenangnya akan menerima Reload Topup sebanyak RM5:-