Dec 16, 2011

BUNKFACE DI INDONESIA
Bunkface Kecoh Di Konsert Makassar Fest, Indonesia
  
Bukan satu, bukan dua tetapi semua lagu yang dinyanyikan oleh grup Bunkface di Makassar, Sulawesi dinyanyikan bersama-sama penonton. Grup yang dianggotai Sam (vokalis), Youk (bass) dan Paan (gitar) itu berjaya menawan hati dan telinga penduduk Makassar sewaktu acara Makassar Fest diadakan pada 28 Mei lalu.

Konsert yang dihadiri oleh 5,000 penonton yang datang dari Jakarta dan Surabaya itu merupakan sebuah festival muzik rock terbesar di Indonesia. Ia merupakan sebuah acara tahunan yang diuruskan oleh sebuah kumpulan yang menamakan grup mereka Athirah. Bunkface dijemput oleh pihak penganjur setelah kaji selidik dijalankan di kalangan remaja berusia 16 hingga 25 tahun memilih Bunkface.

“Kami tidak menyangka akan diterima sebegitu rupa dan sangat teruja dengan sambutan yang diberikan oleh penonton Makassar. Kami diberi penghargaan untuk bermain di segmen terakhir yang di luar pengetahuan kami. Paling mengejutkan, semua penonton menyanyikan kesemua lagu yang kami mainkan di sana. Malah lagu-lagu lama kami juga dinyanyikan bersama-sama,” ujar Paan mewakili Bunkface.


Sebanyak lapan buah hits dalam album Phobia Phoney iaitu Situasi, Revolusi, Ekstravaganza, Dunia, Prom Queen, Bunk Anthem, Escape Dance dan Soldier diperdengarkan.

Penerimaan yang baik ini mempamerkan bahawa peminat-peminat muzik di Indonesia dapat menerima buah tangan dari Malaysia.

“Kami juga sedang merakamkan album baru dan dua buah lagu direkodkan di Jakarta. Kami turut merangka untuk keluar dengan klip video terbaru buat tatapan para peminat kami,” ujar Sam.


tahniah bunkface semakin dikenali di negara seberang..love u

2 comments: