Cili Kering atau saya panggil Cabai Kering (loghat Perak) adalah bahan masakan yang sangat penting untuk masakan orang Malaysia. Orang Malaysia terutama orang melayu suka akan rasa pedas dalam masakan seharian. Kalau tak pedas rasa tak lengkaplah.
Ada cara mudah untuk menghancurkan biji cili, selalu kita kisar kadang-kadang bijinya tidak hancur. Cara paling mudah untuk mengancurkan biji cili ialah masukkan sesudu minyak masak semasa mengisar cili tersebut. Dengan petua ini akan dapati biji cili tidak akan kelihatan lagi. Moh cuba
CCL selalu guna tips ni .memang berkesan
ReplyDeletecili yang banyak biji ini selalunya lagi pedas dari yang sikit biji.
ReplyDeletebtw thanks for the info. help me to buat sambal belacan nanti. huhu
aida memang guna tips ni.
ReplyDeleteciliboh wajib ada dlm rumah ni :)
boleh la ray try next time. thnk youuuu
ReplyDeleteTips ini memang berguna..
ReplyDelete